Ugrás a tartalomhoz

Csak ennivalót kérünk és pelenkát

2021. jún. 01.

Lehet-e megoldás a mosható pelenkázás a mélyszegénységben élőknek? A SZOCSOMA (Szociális Csomagküldő Mozgalom) alapítóját, Kiss Anikót kérdeztem. Válasza szívszaggató volt.

Kiss Anikó a romagettók lakói és a generációs mélyszegénységben élők szószólójaként és támogatójaként naponta kapja a címben szereplőhöz hasonló üzeneteket gyámolítottjaitól.

Kiss Anikó, a SZOCSOMA alapítója, számos jószolgálati díjjal elismert aktivista

– A szegregátumokban, romatelepeken egyáltalán nem működik a mosható pelenka használata. Két dolgot látok: használt ruhából hasított pelenkaszerűséget használnak pelenkaként, illetve mindent elkövetnek – különösen ha kórházba, orvoshoz kell vinni a babát, – hogy legyen eldobható pelenka – meséli Anikó.

Nagyon kínos, ha valaki a szülésre indulva nem tud pelenkát vinni a kórházba. Előfordulhat, hogy ezt már a védőnő is ellenőrzi, ha a jelzőrendszer adott jelzéseket az anya ellehetetlenült körülményeiről a szülés előtt. A védőnő ilyenkor olyasmit is számon kér, mint például a gyermekágy megléte. Pedig veszélyes is lehet, ha kiságyba teszik a csecsemőt a hideg télben, fűtetlen lakásban. Fennáll a kihűlés veszélye, ha a baba nem a szülők között melegszik. (Szerkesztői megjegyzés: a biztonságos együttalvás feltételei sem adottak sajnos mindig. Ezekről a feltételekről bővebben itt. )

A legkisebb pelenka kell, itt sokkal alacsonyabb súllyal születnek a babák

Szülés előtt valósággal könyörögnek nekünk, hogy pelenkát mindenképpen vigyünk- folytatja Anikó. A romatelepeken a lehető legkisebb méretet kérik, mivel általában sokkal alacsonyabb súllyal születnek a babák. Nagyon megalázó helyzetekről is beszámoltak nekem az anyák. Előfordulhat, hogy a babát fürdetés után odatették az anya mellé törölközőben és kivárták, hogy oldja meg a pelenkázást, hátha nem vitt magával pelenkát. Tudni kell, hogy olyan emberekről beszélünk, akik vagy ellátatlanok vagy az egy főre jutó havi jövedelmük 10-15.000 Ft. Ennyiből nem lehet szülésre felkészülni.

Miért nem opció a mosható pelenka a generációs mélyszegénységben élőknek, amikor idejük van, tehát nyugodtan moshatnának kézzel is? Gondoljunk bele, 2021-ben Magyarországon a lakások 5 százalékában nincs vezetékes ivóvíz, az emberek kútra járnak a vízért! A mosás, az öblítés pelenka esetén különösen sok vízcserét jelent, a vizet pedig melegíteni kell. Kérdés, van-e miben, és van-e tüzelőanyag a kicsi, zsúfolt helyiségekben? Hogy lehetne elkerülni, hogy a nagy felületen párolgó száradó holmik ne okozzanak penészedést, dohosodást?

Észrevettem, hogy az anyák tisztogatással kompenzálnak akkor is, amikor az káros, például a pici fülét fültisztító pálcikával tisztítják. Többször láttam fülfájdalomtól szenvedő kisbabát, sokszor kérnek tőlünk szirupot, hogy az altató cumizást meg tudják abból oldani; sok baba van tápszeren – sorolja a mélyszegénységben született babákat érintő problémákat Anikó.

– Gyakran kérnek tőlünk popsitörlőt is. Próbálok belehelyezkedni ezeknek a nehézségeknek a megértésébe, és néha vannak jó ötleteim, és ilyen például az utóbbi időben divatossá vált kókuszzsír használata: babaápoló krémként hihetetlenül jól bevált, egy 1200 Ft-os kilós adag egy évig elég a babára, és még bizonyos mértékig antiszeptikus is. Azonnal megnyugtatja a bőrt, mindenféle szennyeződés könnyen letörölhető vele – próbálom ezt elterjeszteni, sokan tesztelték is, helyben hagyták, hogy nagyon áldásos, jó megoldás.

Ha szeretnéd felvenni a kapcsolatot a mozgalommal, és mondjuk megmaradt, bontatlan csomagolású eldobható pelenkát adományoznál, keresd Anikóékat a Facebookon!