Ugrás a tartalomhoz

Mosható pelenka a bölcsődében?

2021. jún. 08.

Amikor bölcsődébe kerülnek a mosis babák, gyakran kénytelen a család újra eldobható pelenkát venni. Ez a lépés sokat ront a pelenkák megtérülésén: míg a gyerek a bölcsiben eldobható pelenkában csücsül, addig otthon kihasználatlanul állnak a mosipelenkák, benne a pénzünkkel. A bölcsődei vezetők, gondozók egy része nyitott és bátran besegít a mosómamiknak, de jellemzően az ÁNTSZ-re hivatkozva ellenkeznek. Utánajártam, valóban igaz-e, hogy hatóságilag tiltott a bölcsis mosipopó.

Nos, az első jó hír, hogy az ÁNTSZ már nem létezik.

A hatóság persze létezik, csak a neve más: Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), vezetőjét pedig valószínűleg nem kell bemutatnom: maga dr. Müller Cecília az. Az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs prominens és egyben ellentmondásos alakja, ő honosította meg a köznyelv széles rétegeiben a nyunyóka kifejezést.

Reménykedtem benne, hogy a bölcsis mosható pelenkázás témájához is van hozzáfűznivalója. Mégis meglepődtem, amikor a covid-19 harmadik hullámának kellős közepén választ kaptam levelemre egyenesen dr. Müller Cecíliától. Oké, legalábbis az ő aláírásával. Még hozzá nem is akármilyen válasz érkezett!

Látszik, hogy alaposan megvizsgálták kollégáival a kérdést. Pontos jogszabályi hivatkozásokat, érthető magyarázatokat és gyakorlatias technikai segítséget is küldtek az NNK-ból.

Mit mondanak a jogszabályok a bölcsődei mosható pelenkázásról?

A hatályos jogszabályok egészen konkrétan a gyermekek bölcsődei pelenkázásával kapcsolatos rendelkezéseket nem tartalmaznak. Mit lehet kiolvasni a sorok mögött?

A bölcsődei ellátás módját egy borzasztó hosszú és bonyolult nevű rendelet szabályozza. A címe: a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet. A továbbiakban az egyszerűség kedvéért csak Rendeletnek hívjuk majd.

A Rendeletben nincsenek a pelenkázásra vonatkozó előírások, viszont a jogszabály a gondozási feladatok részletes meghatározását a bölcsire bízza.

Hogyan értelmezi a rendeletet az országos tisztifőorvos?

Müller Cecília asszony levelében így fogalmaz:

A fentiek értelmében nem zárható ki a napközbeni ellátás során a mosható pelenka használata, azonban a szülőnek a szolgáltatás nyújtójával kell egyeztetnie arról, hogy a bölcsőde vállalja-e a mosható pelenka alkalmazását.

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos

Bingó, nyertünk! De hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Gyakorlati oldalról a tisztifőorvos által szignózott levél szerzői nagyon alaposak voltak. Megállapították, hogy a Rendeletben szereplő felszerelési jegyzékben egy szó sem esik a mosható pelenkázáshoz szükséges felszerelésekről, ezért ezekről a szintén meg kell egyeznie a szülőnek a szolgáltatóval, az intézmény vezetőjével.

Hogyan lehet mosható pelenkát használni a bölcsődékben?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levelében néhány nagyon fontos útmutató szerepel, amelyet innentől kezdve szó szerint idézek.

„Az egészséges csecsemő használt pelenkája nem tartalmaz járványügyi szempontból különösen veszélyes vagy ellenálló mikroorganizmusokat, a nem megfelelő pelenkakezelés azonban a baktériumok felszaporodását és kellemetlen szaghatást idézhet elő.

A mosható pelenka közegészségügyi szempontból kizárólag az alábbi higiénés szabályok betartása mellett használható bölcsődei ellátás során:

  1. a mosható pelenka használata és kezelése során be kell tartani a gyártó utasításait,
  2. pelenkacsere után, a használt textil pelenka tartóvödörbe helyezése előtt, megfelelő eszközzel (pl: székletfogó papír, spatula) el kell végezni a pelenka megtisztítását,
  3. a használt pelenka gyűjtését elkülönítve, zárható fedelű pelenkatárolóban, száraz tárolással kell biztosítani,
  4. a pelenkatároló belsejét ki kell bélelni vízhatlan, ép nejlon zacskóval, amelybe behelyezhető a használt pelenkák tárolására szolgáló mosóháló, így a pelenkák nem érintkezhetnek a tároló tisztítására használt fertőtlenítőszer esetleges maradékával,
  5. a pelenkatároló ürítése naponta, a gyermek távozásakor történjen meg úgy, hogy tartalmát bontatlanul, az előzetesen belehelyezett nejlon zacskóval együtt kell kiemelni és elszállítani,
  6. a pelenkatárolót az ürítést követően naponta fertőtleníteni kell forró vizes,
  7. fertőtlenítőszeres átmosással, majd a következő napi újra használatig fejjel lefelé fordítva, nyitott állapotban kell kiszárítani,
  8. a szaghatás megelőzésére a pelenkatartó fedelének belsejére ragasztható egy szivacsdarab, amelyre lehet pár csepp teafa vagy levendula illóolajat csepegtetni, azonban közvetlenül a pelenkára ne kerüljön illóolaj,
  9. az ellátás nyújtójának és a szülőnek tisztáznia kell, hogy ki és hogyan biztosítja a pelenkatárolóba a megfelelő számú nejlon zacskó és a tiszta mosóháló pótlását, valamint a tároló napi tisztítását,
  10. a pelenkakezelés során a kézhigiénére vonatkozó szabályok fokozott betartása indokolt.

Közegészségügyi szempontból a gyermekek napközbeni ellátása során akkor használható a többször használatos, mosható pelenka, ha az intézmény vagy a szolgáltató vállalni tudja annak elkülönített gyűjtését a szülő által biztosított zárt tárolóban, a szülő pedig gondoskodik a megfelelő számú tiszta pelenkáról, valamint a használt pelenkák naponta történő elszállításáról és fertőtlenítő mosásáról.”

Összefoglalva: nincs törvényi akadálya annak, hogy mosiba menjen a bölcsibe a gyerek, csak meg kell állapodni a vezetéssel, és biztosítanod kell a tárgyi feltételeket. Ha szeretnéd megmutatni az eredeti dokumentumot a bölcsődéd vezetőjének, akkor azt is szívesen elküldöm neked. Írj egy e-mailt, ha kéred.

Exit mobile version