Ugrás a tartalomhoz

Mi történik a kidobott használt pelenkákkal?

2021. jún. 19.
Pasi Mäenpää képe a Pixabay -en.

Szerettem volna tudni, hogy mi történik pontosan az eldobható pelenkákkal használat után? Megkerestem a hulladékszállítást végző szolgáltatónkat, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t. Horváth László, a cég PR-szakreferense készségesen elmagyarázta nekem, mi történik a fővárosi babák eldobható pelenkáival.

Megtudtam, hogy a papírpelenkák – ahogyan a többi kommunális hulladék – nagyobbik része, egészen pontosan a 60%-a a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben (FHHM) végzi, ahol elégetik őket. Az égetés során villamos energiát és távhőt állítanak elő a hulladékból. 

A cég szerint ez az üzem korszerű, a füstgáztisztító berendezéseinek köszönhetően sokkal kevésbé  terheli a környezetet, mint egy hulladéklerakó telep vagy akár egy hagyományos erőmű. A települési szilárd hulladék fele biológiailag lebomló anyag, amelynek az elégetéséből származó szén-dioxid klímasemleges, azaz nem növeli az üvegházhatást – fogalmaz egyik tájékoztató kiadványában az FKF. 

A fennmaradó rész, a hulladék 40%-a szigorúan ellenőrzött körülmények között a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban rakják le. A hulladékártalmatlanítás ezen módja egyre költségesebb, valamint a lerakásra alkalmas területek száma is véges. Az itt lerakott hulladékot minden műszak végén fedőréteggel letakarják, megakadályozva így a szélelhordást, a rágcsálók, madarak megtelepedését, valamint a szaghatást és a tűzeseteket. 

A pusztazámori szeméttelepen épült egy gázhasznosító rendszer is, ami óránként kb. 1.200 m3 depóniagázt képes hasznosítani.

A Budapesten keletkező használt eldobható pelenkák 60 százalékát elégetik, 40 százaléka pedig lerakóra kerül, ahol évtizedekig tartó bomlási folyamat kezdődik. Mindkét esetben keletkezik villamosenergia és/vagy hőenergia a hulladék pelenkákból. Ám az ökopelenkákra ugyanaz a sors vár, mint a hagyományos társaikra. Bár a pelenka nem számít veszélyes hulladéknak, zöldhulladék közé sem kerülhet. Komposztálás aligha jöhet szóba. Hogy miért, arról nagyon alapos cikket írt Ökoanyu.

Horváth László felhívta a figyelmet arra, hogy a kollégáik egészségének érdekében gondosan becsomagolva helyezzék el a szülők a használt pelenkákat. Ugyanakkor a szakértő cáfolta az a városi legendát, miszerint az ürüléket el kellene távolítani a pelenkából, mielőtt a kukákba kerül.

Borítókép Pasi Mäenpää képe a Pixabay -en.