Ugrás a tartalomhoz

Mosható pelenkázás kevés pénzből

2021. jún. 19.
maitree rimthong fotója a Pexels oldaláról

Mosható pelenkázással spórolni csak akkor lehet, ha van miből. Az elején és a méretváltásokkor bizony pénzt kell befektetni a készletbe. Ami a pénzt illeti, van némi mozgástér. Tippek az olcsó mosizáshoz.

Hogyan kezdj bele a mosható pelenkázásba, ha nincs egyben elég pénz a készletre?

  1. Ha kaptál szja-visszatérítést, fektesd be! A váratlanul jött állami ajándékot igencsak kifizetődő mosható pelenkába fektetni, ha már elhatározásra jutottál.
  2. Készülj a várandósság alatt! Ha a várandósságod hónapjaiban félre tudsz rakni valamennyit, szülés előtt beszerezheted az induláshoz szükséges holmikat. Ha csak 6 hónapig teszed félre a havi eldobható pelenkás költés egy részét, mondjuk 5.000 Ft-ot, az már jó alap lesz. Ezzel csak átütemezted a kiadásaidat, hogy később spórolhass.
  3. Kérd ajándékba! Beszéld meg a családdal, barátokkal a terveidet, és kérd a támogatásukat! Ne hozzanak szundikendőt, plüssállatot babalátogatóba, adjanak inkább jó minőségű (fehérítetlen, biopamut, nem mintás) textilpelenkát, arra mindig szükség van, nehéz vele melléfogni.
  4. Nézz utána a szülés utáni támogatásoknak! Az állam és az önkormányzatok támogatásai jól fognak jönni. Van, ahol kifejezetten mosizásra is lehet igényelni támogatást – Komlón illetve Budapest I., V. és VI. kerületeiben -, vagy a nem kötelező védőoltásokhoz nyújtanak segítséget a rászoruló családoknak. Ne feledd igényelni az állami támogatásokat is! Igen, tudjuk, ezeknek a forrásoknak ezer helye van egy új élet születésekor, de hátha épp ennyi hiányzik az induláshoz!
  5. Tesztelj ingyen! A mosi szív körbe ér! Facebook-csoport ingyenesen kölcsönözhető próbacsomagokkal segít azoknak, akik belevágnának, de nem tudják, hogyan.
  6. Köss, horgolj, varrj! Ha jó a kézügyességed, ha van varrógéped, vagy tudsz kötni, horgolni, netán megtanulnád valamelyik technikát, akkor érdemes belevágni. Nedvszívó rétegnek való betéteket akár otthon talált használt textilekből, törölközőből, nedvszívó anyagokból, polár plédből is varrhatsz. Vízhatlan rétegnek pedig régi gyapjú pulóverből is készíthetsz pelenkakülsőt. Költségesebb megoldás a kötés és a horgolás, mert a pelenkának való fonalak ára elég borsos, cserébe viszont álomszép, puha csodákat tudsz a babádra adni. Saját tapasztalatunk, hogy nem a legdrágább merionói gyapjú fonalból lesz a legjobb pelenka! Segítséget, mintákat a Pelusvarrás – kezdőtől profiig és a Gyapjúpelust használók csoportja nevű Facebook-csoportokban lehet találni.
  7. Köttess, horgoltass, varras! Ha a család női tagjai szeretnek kézimunkázni, babalátogató ajándéknak tökéletes ötlet velük készíttetni a pelenkákat.
  8. Vásárolj másodkézből! Ha elég szemfüles vagy, akkor éppen csak felpróbált, vagy újszerű állapotban lévő pelenkákat is vásárolhatsz a neten. A megfelelő mosási technikával nem kell aggódni a higiénia miatt. A pelenkák minőségét illető kockázatokat pedig különböző okosságokkal, vízteszttel és feedback csoportok használatával tudod minimalizálni.
  9. Használd ki az egészségpénztári kedvezményt! Mondom még egyszer: a jelenlegi adórendszer alapján Magyarországon akkor tudsz a legtöbbet spórolni, ha van miből. Ha van szabad megtakarított pénzed, akkor akár a mosis készlet teljes költségét állja neked az állam: ha 180 napig magánegészségtári számlán tartasz 750 ezer forintot, azt a májusi adóbevallást követően a NAV évente 150 ezer forint adóvisszatérítéssel honorálja, amit az egészségpénztár különféle célokra tud kifizetni a gyerek születése után. Akár apa és anya is igénybe tudja venni ezt a lehetőséget. (?) Így évi 300 ezer forint nyerhető. Több mint elég a mosizásra.