Ugrás a tartalomhoz

Csatornaszörnyekké változnak a nedves törlőkendők

2021. jún. 27.

A nedves törlőkendők kb. 20 évvel ezelőtt jelentek meg a boltokban. Először leginkább csak a babapopsikra szánták a terméket, de azóta már bármit letörölhetünk velük. Az agresszív reklámkampányok célt értek: a kendőket egyre többen vásárolták, használatuk az utóbbi 4-5 évben jelentősen megnövekedett. Ahogy a problémák is a csatornarendszerben…

Bakondi Patrik, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója posztolt néhány megdöbbentő fotót a csatornákban összegyűlő törlőkendőszörnyekről, megkerestem, hogy szerezzek tőle további információkat.

Bár a gyártók sok esetben úgy reklámozzák termékeiket, hogy azok gond nélkül lehúzhatók a WC-n, a nedves törlőkendők a legjobb esetben is csak szálakra foszlanak, amíg a csatornarendszerben utaznak. Valójában nem tudjuk, hogy egy törlőkendő pontosan mikorra bomlik le. Az biztos, hogy mielőtt lebomlana, a szennyvízhálózatban súlyos problémákat okoz – magyarázta Bakondi Patrik.

Súlyos költséget jelentenek a közüzemi szolgáltatóknak a törlőkendők

Gyakorlati tapasztalat, hogy a kendők a problémák zömét nem a csatornahálózat, hanem a szennyvízátemelőkben működő szivattyúk járókerekeinek eltömítésével okozzák. A törlőkendő ugyanis nehezen megy szét, a szivattyúk járókerekébe beleszorul, szálas anyagként szétszakad, folyamatosan gondot okoz, kirakódik. Úgy mondják a szakértők, hogy az egyéb szálas anyagokkal „kötél jellegű akadályokat képez”.

Ezekben az esetekben a szivattyút kiemelik, szétszerelik, a problémát okozó anyagokat eltávolítják. Ezek a feladatok az elmúlt évekhez képest harmadával növekedtek a Tiszamenti Regionális Vízműveknél. A szivattyúk szervizelések száma is hasonló mértékben nőtt. Sokszor a szivattyúk villanymotorja is leég, a motor megáll a rátekeredett anyag miatt. Csak a Nyugati Régió területén például 2020-ban közel 18.700 db dugulás vagy szivattyú meghibásodás történt, melyből becslések szerint kb. 9.000 esetet a törlőkendők okoztak – tudtuk meg Bakondi Patriktól.

Azokat a törlőkendőket, amik nem akadtak meg a szivattyúkban és a csatornahálózaton elérték a szennyvíztisztító telepet, a mechanikai tisztítóegység szűri ki, majd egy úgynevezett rácsszemét gyűjtő konténerbe juttatja. A szivattyúban lévő kendőket viszont már kézzel kell leszedegetni. A kendők ezek után a hulladéklerakóba kerülnek, jobb esetben komposztálás alatt lebomlanak.  

Nem szabad a WC-be dobni a törlőkendőt

Az lenne tehát az ideális, ha egyáltalán nem dobna senki a törlőkendőket a csatornába. Sajnos azonban a csatornahasználati kultúra még gyermekcipőben jár hazánkban – a városokban is. Ezt a kollégák visszajelzéséből tudjuk, akik hibajavításkor mindig elmondják, hogy a nedves törlőkendő a dugulás fő okozója – magyarázta a vezérigazgató. A válasz általában a következő: ”Most hallunk róla először!”

A témáról egyébként nagyon alapos cikket írt a G7, érdemes elolvasni, ha alaposabban is érdekel a téma!

Alternatívák törlőkendő helyett

A nedves popsitörlők helyett jobb volna tehát minél egyszerűbb és természetesebb megoldást találni. A felmérésben résztvevő szülők leginkább a víz alá tartott babapopsira és a mosható törlőkendőre esküsznek.