Ugrás a tartalomhoz

Pelenkátlan kisbabák? Válaszkész módszer a korai szobatisztasághoz

2021. júl. 24.

Amikor a Mennyibe kerül a pelenkázás? című felmérést készítettem, kézenfekvő volt, hogy a korán – valójában a magyar átlaghoz képest extrém korán – szobatisztuló babákról is gyűjtsek adatot. Ekkor kértem segítséget először Krémer Sáritól. 

Sári a Pelenkátlanodj.hu alapítója, az EC szemlélet egyik legismertebb hazai oktatója. Személyesen csak hónapokkal később találkoztam vele és két kislányával egy játszótéri interjú erejéig. Magával ragadó személyiségek mindhárman. Úgy éreztem, hogy a nyomasztóan forró nyári délutánon is árad belőlük a belső harmónia, mozdulataikból pedig kitűnt a saját testükbe vetett bizalom. 

Sárit arról faggattam, hogyan tudnak korán a szobatisztaság útjára lépni a babák.

Elkerülhetetlen kérdés: mi az az EC?

Az EC (Elimination Communication), magyarul Természetes Csecsemőhigiénia, a világ 75 országában bevett babagondozási módszer. Ez azt jelenti, hogy a pelenkázás mellett vagy helyett ezt alkalmazzák a szülők Afrikában, Ázsiában és a világ számos más pontján is. Az EC babák alapvetően a pelenkán kívülre, egy arra megfelelő helyre végzik a dolgukat. A pelenka, ha van, akkor nem a baba állandó vécéje, hanem csak egy biztonsági alsó, ami megvédi a szülőket és a környezetet a pisi és kaki tévesztések okozta kellemetlenségektől.

A módszer a 70-es években szivárgott be először Amerikába, majd Európába. Azóta teljes mértékben adaptálódott a nyugati kultúrához és szokásokhoz. Minden tekintetben maximálisan személyre, szituációra és családra szabható.

Hogyan magyaráztad el ezt a 102 éves nagymamádnak?

Sehogy, nem kellett elmagyaráznom. Mivel ő maga is 3 hónaposan kezdte biliztetni a gyermekeit, ezért számára ez volt az alap, a normális, így nem volt ezzel kapcsolatban kérdése. Az 1900-as évek elején, nyugaton is mindenki csecsemőkorban kezdett. Igaz, az akkori gyakorlat sok szempontból különbözött a ma ismert EC-től és egyes szülők sajnos erőszakos módszerekhez is folyamodtak, amikor a gyerekük totyogó korba lépett. Többek között emiatt is kezdték el tolni a kezdési életkort felfelé. Pedig a megoldás a megfelelő, gyermek igényeit is figyelembe vevő módszer, nem a későbbi kezdés.
A mai EC elsősorban a baba-szülő közötti kommunikációra, kapcsolódásra épül. A válaszkész gondoskodás eszköze.

Sok szülő tapasztalja, hogy mindig akkor pisil/kakil a baba, amikor éppen lekerül róla a pelenka. Mit gondolsz, miért van ez így?

Ha valaki elkezd EC-zni, azaz felajánlja a babájának a pelenkán kívüli ürítési lehetőséget – amikor a babának valóban kell – akkor észre fogja venni, hogy a baba nagyon hamar meg fogja érteni, és szívesen él a lehetőséggel. Eltelik egy-két hét és a gyermek a maga kommunikációs eszközeivel ugyanúgy jelezni fogja feléd ürítési szándékát, mint ahogy azt az éhség és álmosság esetén is teszi. Itt most nem az ösztönös jelekről beszélek, tudatosan jelezni fogja. Például rád néz majd a bilire, később felé nyúl vagy odamászik.
Több friss kutatás is bizonyítja, hogy egy újszülött is tudatában van a pisilési és kakilási ingernek, továbbá, hogy az elengedés aktusát már az elejétől kezdve tudják kontrollálni. Tehát a válasz a kérdésre: A gyerekek velük született higiéniai érzékük miatt visszatartják a vizeletet és az ürüléket, mert nem akarnak maguk alá vagy a gondozóikra üríteni – ez sokszor hasfájós tünetként mutatkozhat meg. Ezért amikor végre kibontják őket akkor elengedik.

Így néz ki a gyakorlatban az EC-zés

Az EC szemlélet nagyon eltér a Magyarországon megszokott gyakorlattól. Mit gondolsz, milyen típusú családoknak lehet ez az út a szobatisztaság felé?

Hát igen 🙂 jelenleg nem ez a megszokott gyakorlat. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy bárki követheti ezeket az elveket, aki szeretne mélyebben kapcsolódni a gyermekével.
Az EC végtelenül egyszerű és rugalmas, bármilyen életkorban elkezdhető. Ha szeretnéd csinálhatod részidőben és kialakíthatod a saját napi ritmusotoknak és családi szokásaitoknak megfelelően. Csinálhatod csak kakira, csak otthon, csak amikor apa is ott van, vagy épp akkor, amikor csak te és a pici vagytok otthon. Ez a család választása.

Mikor lesz teljesen biztosan szobatiszta egy EC-s gyerek a tapasztalataitok alapján?

A Pelenkátlanodj csapata által végzett kutatás eredményei alapján azok a gyerekek, akik EC-znek, az az csecsemőkortól bilit használnak, jóval hamarabb, átlagosan 19 hónaposan érték el a szobatisztaságot. 

A szobatisztulás várható időpontja a Pelenkátlanodj kutatása alapján

A mosható pelenkát használó szülők gyakrabban próbálják ki az EC-t. Miért van ez így?

Ennek igen kézenfekvő a magyarázata: az EC-vel a baba nagyon hamar ‘kakibiztos’ lesz. Ez azt jelenti, hogy a kakik legnagyobb része nem a pelusban, hanem a biliben landol. Nem kell kakit mosni se a gyerek popójáról, se a pelusból, sem pedig ruhából. Ez azért sokat számít.

Mi történik azokkal az EC-s babákkal, akiket bölcsibe adnának?

Ez bölcsi függő. Vannak bölcsődék ahol egy alapos átbeszélés után könnyen veszik a lapot és együttműködnek a szülőkkel. Máshol pedig az első baleset után pelust adnak a gyermekre, és nem hajlandóak a bilizéssel különösebben foglalkozni bizonyos számukra elfogadható szobatisztasági szint alatt.

Azt azért érdemes tudni, hogy minden nagyobb életesemény – mint például a bölcsi és ovi kezdés is – okozhat visszaesést-baleseteket, ez teljesen normális és amint helyreáll a gyermek belső egyensúlya el is múlik.

Bölcsi mellett ha minden kötél szakad, akkor részidőben folytatható és teljesen jól működik az EC. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy a bölcsiben nem, mindenhol máshol igen. Ez egy jó példája annak, mit is jelent, hogy rugalmas ez a módszer. Szóval a bölcsi ne tartson vissza senkit, és érdemes belekezdeni a bilizésbe akkor is. 

Az ültetést a gyógytornászok nem ajánlják addig, amíg a baba magától nem ül. EC-esetén a bilire ültetést mikortól javaslod?

Amíg a gyermek nem ül, addig is megvannak a konkrét gyakorlati módszerek, praktikák, hogy hogyan lehet a gyereket a bili felett tartani – például úgynevezett EC pózban – úgy, hogy az a babának is és a szülőnek is kényelmes és egészséges legyen. Ez egy elég fontos téma, több leckében is foglalkozok ezzel a kurzusaimban. Önállóan ülni hagyni a bilin természetesen stabil, önálló üléstől lehet. 

Mennyi ideig érdemes a bilin ültetni a totyogókat? Szerinted jó gyakorlat-e, ha könyvet olvasnak közben, esetleg tévéznek?

Szobatisztasági szakemberként biztosan állíthatom, hogy a véletlenszerű időpontokban történő bilire ültetésnek annyira alacsony a hatékonysága, hogy mondhatni, nem tanít semmit. A gyermeket akkor kell a bilire rakni, amikor neki valóban kell ürítenie. Ha 100%-ig biztos vagy benne, hogy kell neki.

De vissza az eredeti kérdéshez: például ha a mozgásfejlődés azon szakaszában van amikor folyton csak állna, akkor érdemes neki segíteni, hogy legyen motivációja a bilin ülni, amíg elvégzi a dolgát. Egy könyv még beleférhet, de sokszor bőven elég egy érdekes tárgyat a gyermek kezébe adni – a tévét vagy más képernyős megoldást nem ajánlom.
Ha 1-2 percen belül úgy látod, hogy nem történik semmi akkor pedig fel kell állni, felesleges ott ültetni ok nélkül.

Szerinted van esély arra, hogy az EC szélesebb körben is elterjedjen? 

A tapasztalat azt mutatja, hogy már most sokkal szélesebb körben ismert mint  5 éve, amikor a munkásságomat kezdtem. 

Természetesen a szakemberek – orvosok, pszichológusok, védőnők –  edukálása az elsődleges és legfontosabb lépés ezen a téren. Szerencsére ez idén el is indul, ugyanis a 2021-22-es tanévben lehetőségem lesz órát tartani a SOTE védőnő szakán.

A szülők esetében a kulcs, hogy megismerjék, az EC egyszerűen és rugalmasan beépíthető a mindennapokba és rengeteg terhet levesz az ember válláról rövid- és hosszú távon egyaránt.

Ha szeretnél belekezdeni, akkor a pelenkátlanodj.hu oldalon az átfogó kurzusok mellett a blogon is számos információt találsz.

A Mi az EC? menüpont alatt a kezdésről és az alapelvekről olvashatsz.. 

Ha a gyermeked már totyogó, akkor pedig érdemes a Szobatisztaság EC-vel írásom elolvasnod.

Sokszor tapasztalom, hogy a legnagyobb akadály a bilizésben az az, hogy a szülők nem tudják hogyan kezdjék, félnek, hogy károkat okoznak, vagy belekezdtek, de problémába ütköztek.

A megoldás egy hiteles forrás. Egy aktuális kutatási eredményekre alapozott, gyermekorvos és gyermekpszichológus közreműködésével kidolgozott, lépésekre bontott elméleti és gyakorlati bizonyítékokon alapuló módszertan. 

A pelenkatlanodj.hu oldalon életkorok szerint három módszer közül választhatsz:

  • 0-9 hónapos kor között Természetes Csecsemőhigiénia – Ez az EC módszere újszülötteknek és csecsemőknek. Velük a legkönnyebb gyakorolni a bilizést. Újszülött korban ugyanis általában még nagyon látványosak az ürítési inger jelei és a babák is együttműködőek.
  • 10-20 hónapos kor között Segített Szobatisztaság – Ez a módszer félúton van az EC és a szobatisztaság között. Ez az időszak tele van változásokkal (fogzás, mozgásfejlődés, mentális ugrások, kommunikáció, stb.) amik lehetővé teszik a szobatisztaság elsajátítását. Erre az időszakra jellemző az az érzékeny periódus, amikor a gyerekek elkezdenek érdeklődni a téma iránt, vagy épp nem akarják, hogy pelenkázzák őket. Érdemes megragadni ezeket a lehetőségeket.
  • 20 hónapos kor felett Szobatisztaság – Ez az általam kidolgozott, és 60 család által tesztelt Pelenkátlanodj Szobatisztaság módszer. A gyerekek 20 hó felett általában már minden képességgel rendelkeznek, ami a szobatisztasághoz szükséges.

Gyakorló EC-sként a Koronageneracio.hu csapata jó szívvel ajánlja a módszert azoknak, akik szeretnének jobban ráhangolódni babájukra, vagy akár azoknak, akik a mosható pelenkázást akarják egyszerűbbé tenni. Krémer Sári és csapata eddig már öt évnyi munkát tett bele, hogy alaposan megismerje, dokumentálja és terjessze ezt a technikát, érdemes felfedezni őket!