Ugrás a tartalomhoz

Új szakmai kiadvány jelent meg az egészséges csecsemők táplálásáról

2022. jan. 04.
Cimkék:

Gárdos László, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság elnöke pénteken sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kisgyermekek táplálása mindig is fontos volt, azonban az utóbbi évtizedekben kiderült: a gyerekek „beprogramozódnak”, tehát a fogantatástól az 1-2 éves korig sok minden eldől, például hogy hízékonyak, allergiásak lesznek-e.

Az anyatej nagyon fontos, hiszen kiderült, a későbbi életszakaszban kialakuló betegségeknél nagy jelentősége van annak, hogy anyatejet vagy tápszert kapott-e korábban az illető – ismertette.

Gárdos László szerint a koraszülött-ellátásban is paradigmaváltás történt, hiszen szintén anyatejet kapnak az eddig speciális tápszerrel táplált koraszülöttek ellátásuk során.

A most megjelentetett kiadvány segít a szakembereknek, hogy tudásuk a kor követelményeinek megfelelő legyen – tette hozzá. A szakmai ajánlás nemcsak az anyatejes, hanem hozzátáplálás témájával is foglalkozik.

Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő elmondta, a kiadvány szakembereknek készült, és az ajánlás támogatja a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, foglalkozik a prevenció kérdésével, és a szoptatással kapcsolatos „jó” és „rossz” gyakorlatokkal.

MTI
Címlapfotó: Budapest, 2021. december 10. Egy résztvevő nézi az egészséges csecsemők táplálásáról szóló új szakmai kiadványt a megjelenése alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2021. december 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd