Ugrás a tartalomhoz

Az EU-s bizottság szerint nincs bizonyíték, hogy ártalmas lenne az eldobható pelenka

2022. jan. 20.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az EU is vizsgálta, hogy lehetnek-e káros anyagok az eldobható pelenkákon. A vizsgálat újabb fázisához érkezett, a hivatal pedig sajtóközleményt tett közzé. Az Európai Unió vegyi anyagokkal foglalkozó ügynöksége, az ECHA Kockázatértékelési Bizottsága (RAC) megállapította, hogy nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a pelenkákban fellelhető vegyi anyagok kockázatot jelentenének – írják.

Kijelentésüket egy korábbi előterjesztés vizsgálatának eredményére alapozzák, melynek célja, hogy korlátozzák az EU területén forgalmazott babapelenkákon található káros vegyi anyagok (formaldehid, dioxin, furán, PCB és PAH) jelenlétét.

  • A RAC elfogadta a francia ANSES (Francia Élelmiszerügyi, Környezetvédelmi, Munkaegészségügyi és Munkaügyi Ügynökség) javaslatát arra vonatkozóan, hogy az EU vegyi anyagokra vonatkozó jogszabálya (REACH) keretében korlátozzák az egyszer használatos babapelenkákban található vegyi anyagok megjelenését.
  • A RAC értékelte a korlátozási javaslatban bemutatott, azonosított kockázatokat és azok csökkentésére tett javaslatokat. A bizottság emellett figyelembe vette az érdekelt felekkel folytatott hat hónapos egyeztetések során szerzett információkat is.
  • A RAC megállapította a rendelkezésre álló tudományos adatok és a kockázatok számbavételét követően, hogy nem bizonyított, hogy a beadványban szereplő anyagok kockázatot jelentő mennyiségben vannak jelen a pelenkákban. Továbbá megállapították, hogy a pelenkában lévő egyes anyagok mennyiségére vonatkozó adatok nem meggyőzőek – különösen a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) esetében. Ezenkívül a kutatás során valószínűleg túlbecsülték az említett anyagok előfordulásának számát. A bizottság javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy milyen további információkra lenne szükség a feltárt hiányosságok orvoslásához.
  • Tim Bowmer, a RAC elnöke a következőket mondta: „A RAC nagyon komolyan veszi a kisgyermekek egészségét. A korlátozási javaslat nem nyújt elegendő tudományos bizonyítékot ahhoz, hogy megalapozzon egy uniós szintű kockázatot, ugyanakkor a bizottság nem zárhatja ki teljesen egyes anyagok esetleges kockázatát. Fontos megjegyezni, hogy úgy tűnik, hogy egyik szóban forgó vegyi anyagot sem szándékosan adják hozzá a pelenkákhoz a gyártás során, hanem azok feltehetően nyersanyagokból származó maradványok vagy a környezeti levegő szennyeződései. Hangsúlyozzuk, hogy ezeket a vegyi anyagokat minden esetben a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani a pelenkákban.”
  • A Társadalmi-gazdasági elemzéssel foglalkozó bizottság (SEAC) szintén készített egy javaslat tervezetet a beadvány társadalmi hasznairól és költségeiről. A bizottság úgy véli, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok nem igazolják, hogy a javasolt korlátozás arányos lenne a kockázattal.
  • A RAC véleménye és a SEAC véleménytervezete elérhető lesz az ECHA honlapján az adminisztratív ellenőrzések megtörténtét követően. Az iratok legfontosabb pontjai megtalálhatók a Kérdések és válaszok című dokumentumban.

A következő lépések

  • A 60 napos konzultáció a SEAC véleménytervezetét illetően 2021. szeptember 15-én kezdődik. A két bizottság együttes véleménye várhatóan 2021 végére készül el, és 2022 elején küldik meg az Európai Bizottságnak döntéshozatal céljából.

További részletek ebben a dokumentumban olvashatók.

Háttér

  • 2020 októberében Franciaország REACH-korlátozást javasolt az olyan veszélyes anyagokra vonatkozóan, mint a formaldehid, PAH, a dioxin, a furán és a poliklórozott bifenilek (PCB), amelyeket egy francia nemzeti ellenőrző laboratórium talált a babapelenkákban. A javasolt korlátozás nagyon alacsony szintre szorítaná vissza ezeket a vegyi anyagokat az EU/EGT piacán forgalomba hozott pelenkában.
  • A REACH korlátozási folyamat az Európai uniós tagállamok EU-szintű korlátozásokra beadott javaslataira támaszkodik. A közelmúltban az Európai Bizottság is elfogadta a Németország és Svédország által bevezetett korlátozást a perfluorozott karbonsavak (C9-14 PFCA), a perfluor-alkil anyagok (PFA-k) egy alcsoportjának használatára vonatkozóan. 2020 szeptemberében az ECHA bizottságai támogatták a francia és a svéd hatóságok azon javaslatát, hogy korlátozzák több mint 1000 bőrérzékenységet okozó vegyi anyag használatát a ruházati cikkekben és egyéb termékekben, beleértve az egyszer használatos babapelenkákat is. Ez a javaslat jelenleg a Bizottság döntésére vár.

Fordította: Nagy Judit
Címlapkép: Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

Exit mobile version