Ugrás a tartalomhoz

Babakötvény – érdemes belevágni?

2022. febr. 04.

 A Babakötvény kamata 8,1 százalékra emelkedett februártól – adta hírül az MTI a pénzügyminiszter Facebook-posztjára hivatkozva. Kétségtelenül jó befektetés, emberi tényezők jelentik a kockázatot.

A Babakötvény egyre népszerűbb. A családok már 273 ezer gyermeknek gyűjtenek ilyen megtakarítást, összesen 153 milliárd forint értékben.

2021-ben 35 százalékkal, közel 38,5 milliárd forinttal több Babakötvényt vásároltak a gyermekes családok, mint az előző évben.

A Start-számlát nem csak újszülöttek, kisgyermekek részére érdemes megnyitni. A gyermek 18 éves koráig lehet élni a lehetőséggel, ugyanis erre bárki, bármekkora összeget befizethet díjmentesen.

Miért éri meg Babakötvényben takarékoskodni?


A Babakötvény előnye, hogy

  • adó-, járulék- és illetékmentes,
  • nincs számlavezetési díja.
  • januártól a kormány megduplázta a befizetések után járó állami támogatást, 6 ezer forintról 12 ezer forintra emelte.
  • a Babakötvény kamata a mindenkori inflációnál 3 százalékkal magasabb.

Már havi néhány ezer forintos befizetéssel több millió forint gyűlhet össze a fiatal 18 éves korára.

Mik a Babakötvény hátrányai?

A Babakötvényt a gyermek 18. születésnapjáig lehet vásárolni. Ezt követően többé nem kamatozik az összeg. Legkorábban a 18. születésnapon lehet hozzájutni az összeghez, amiről kizárólag a nagykorúvá vált gyermek rendelkezhet.

Tehát a gondosan takarékoskodó szülő nem használhatja fel a megtakarítást egy külföldi gimis félév finanszírozására, és nem akadályozhatja meg azt sem, ha a fiatal felnőtt gyerek egyetlen nyáron eldorbézolja fesztiválokra a 18 év alatt félretett spóroltpénzt.

Hogyan lehet Babakötvényt venni? Hogyan lehet Start-értékpapírszámlát nyitni?

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad. Ezt infláció mértékével megegyező kamatuzású lletéti számlán helyezik el a Magyar Államkincstárban.

Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

A számlát a gyermek szülője , törvényes képviselője vagy közeli hozzátartozója nyithat. Ha a gyerek már elmúlt 16 éves, saját maga is megnyithatja a számlát. A számlanyitáshoz szükséges dokumentumok listáját innen lehet letölteni.

Az ügymenet meggyorsítható úgy, hogy a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitöltöd az ügyfél regisztrációt. A személyes ügyintézés gyorsítható, ha Kincstár online időpont-foglalási szolgáltatását használod!

A számlanyitáshoz már nem kell sehová sem menni, interneten, Ügyfélkapun keresztül is lehetőség van.

Babakötvény - hogyan juthatok hozzá?

Forrás: MTI
Címlapfotó: Kristina Paukshtite fotója a Pexels oldaláról