Ugrás a tartalomhoz

Civil szervezetek cselekvésre szólítják fel az EU-t pelenka-ügyben

Január végén harminchárom civil szervezet – köztük a WECF, HEAL, az EEB, a ZeroWaste, a ClientEarth és magyar Humusz Szövetség – nyílt levélben szólította fel  az Európai Bizottságot, hogy lépjen a gyermekpelenkák vegyi anyag tartalmának betiltása ügyében.

Káros vegyi anyagok a pelenkákban


Veszélyes vegyi anyagok az eldobható pelenkákban

2020 decemberében a francia nemzeti élelmiszer-, környezetvédelmi és munkabiztonsági hatóság (ANSES) javaslatot tett több eldobható pelenkákban található vegyi anyag Európai Unió-szintű betiltására, korlátozására.

Ezek az anyagok

    • a formaldehidek,
    • a policiklikus aromás szénhidrogének (PAH),
    • a dioxinok,
    • a furánok
    • és a poliklórozott bifenilek (PCB) voltak.

A formaldehidek és a PAH-k bizonyítottan rákkeltő, mutagén és reprotoxikus vegyi anyagok. A dioxinok, a furánok és a PCB-k nem csak tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok, hanem az endokrin rendszert is károsítják.

A gyártók szerint ártalmatlan mennyiségű vegyi anyag kerül a pelenkákra

A pelenkagyártók a témáról nyilatkozva hangsúlyozzák, hogy ezek az anyagok nem szándékosan, nem adalékanyagként kerülnek a pelenkákba, hanem láthatatlan szennyeződésként vannak jelen a gyárakban vagy a gyártási folyamat egyes részein használt anyagokban. 

A tiltakozó szervezetek azonban aggódnak amiatt, hogy a vizelettel kioldódva ezek a veszélyes anyagok a csecsemők bőrével is érintkezhetnek – érvel a francia előterjesztés, amelyről bővebben itt írtunk.

Az ECHA véleménye figyelmen kívül hagyta az elővigyázatosság elvét

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) Kockázatértékelési Bizottsága (RAC) és a Társadalmi-gazdasági Bizottsága (SEAC) megvizsgálta a francia javaslatot, de végül a korlátozás ellen foglalt állást. Véleményükről itt írtunk.

„Miközben az ECHA bizottságai elismerték ezeknek az anyagoknak a káros hatását, a független tudományos adatokat nem vették figyelembe. A döntések az ipar által készített tanulmányokon alapultak, amelyek nem vették figyelembe a pelenkák speciális felhasználását: csecsemők és kisgyermekek a csupasz bőrükön viselik őket folyamatosan” – írja weboldalán a WECF.

Civil lobbi indult

A HEAL, az EEB, a ZeroWaste & ClientEarth civil szervezetek úgy döntöttek, hogy felszólítják az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a tilalmi javaslattal kapcsolatban. Érvelésük szerint amíg nem bizonyított, hogy ezek az anyagok valóban olyan kis mennyiségben vannak jelen a pelenkákban, hogy az egészségre gyakorolt kockázatuk nulla, addig a mérgező anyagok jelenlétét teljes mértékben tiltani kell. Ráadásul nyilvánvalóan léteznek olyan gyártási eljárások, amelyek során nem szennyeződnek ezekkel a vegyi anyagokkal a pelenkák – állítják nyílt levelükben.

Forrás: WECF
Címlapfotó: Sarah Chai fotója a Pexels oldaláról