Ugrás a tartalomhoz

Az EU stratégiát készít a gyermekmunka és a kényszermunka felszámolására

2022. febr. 25.

Az Európai Bizottság a gyermekmunka és a kényszermunka felszámolása céljából stratégiát dolgoz ki a tisztességes munka globális előmozdítására, és jogszabályt készít elő a kényszermunkából származó termékek betiltására – közölte az uniós testület szerdán.

A brüsszeli testület közölte: a stratégia kidolgozását az indokolja, hogy a világon sokfelé nem biztosított a tisztességes munka, és legalább 160 millió gyermek – azaz a világon minden tizedik gyermek – kényszerül gyermekmunkára, továbbá 25 millió ember végez kényszermunkát.

A stratégia keretében az Európai Unió a belföldi piacokon, az Unión kívüli országokban és a globális ellátási láncokban dolgozó munkavállalók érdekében határozza meg azokat a belső és külső szakpolitikákat, melyekkel világszerte biztosítani kívánja a tisztességes munkafeltételeket az emberek életminőségének javulására.

5-17 éves gyermekmunkások összesen; veszélyes munkát végzők, millió fő

A nemzetközi partnerek bevonásával készülő stratégia egyebek mellett a foglalkoztatás előmozdítása, a munkahelyi normák és jogok, a szociális védelem, a társadalmi párbeszéd előmozdítása, valamint a nemek közötti egyenlőség és a megkülönböztetés-mentesség témaköreit foglalja magában.

A stratégia részeként az Európai Bizottság új jogszabályt is előkészít a kényszermunkával előállított termékek hatékony betiltására az uniós piacon. A jogszabály hatálya az EU-n belül és kívül előállított árukra egyaránt kiterjed, és a tilalom mellett szigorú végrehajtási keretet is meghatároz. Nemzetközi normákra fog épülni, és kiegészíti a meglévő ágazati uniós kezdeményezéseket, különösen a kellő gondosságra és az átláthatóságra vonatkozó kötelezettségeket.

A brüsszeli testület továbbá a vállalatok esetében elvárható gondosságról szóló irányelv reformjára javaslatot terjesztett elő. Célja, hogy előmozdítsa a felelős és fenntartható vállalati magatartást a gyártástól az értékesítésig.

MTI