Ugrás a tartalomhoz

Így lobbizz az önkormányzatnál mosipelus-ügyben 

2022. febr. 26.

Jelentkezett nálunk az első édesanya, aki mosható pelenka vásárlásra kapott támogatást az V. kerületi önkormányzattól. Dérné Dr. Hopoczky Janka vállalta, hogy megosztja velünk tapasztalatait az igénylésről, a beszélgetésünk azonban váratlan fordulatot vett. Kiderült, hogy profi mosilobbistával van dolgunk. 

Az ötgyermekes édesanya jogász, az ELTE jogi kari könyvtárában dolgozik. A mosható pelenkázást lassan 11 éve, második gyermekével kezdte. 

Mennyire volt bonyolult a támogatás igénylése?  

Abszolút nem az, főleg annak, aki amúgy is ismeri a kerületi támogatásokat – egy nyomtatványt kellett kitölteni, mellé pedig csatolni a vásárlás számláit és olyan dokumentumokat, amiket más kerületi támogatásoknál is kérnek. 

Az önkormányzat nyilatkozata szerint nem tolonganak a támogatásért a családok. Mit gondolsz, hol a többi V. kerületi mosis? 

Jó kérdés… Tudok olyanokról, akiknek kisbabájuk van, és ismerik a lehetőséget, gondolkodtak is rajta – de úgy tűnik, még nem szánták el magukat. De az is igaz, hogy épp a pandémia közepén nem is tudták ezt a lehetőséget kellőképpen (személyes programokon) reklámozni. 

Hol hallottál a lehetőségről? 

Én magam kezdeményeztem az önkormányzati képviselőnknél, hogy vezessék be ezt a támogatást. Kértem tőle egy találkát, és ott vázoltam fel neki, mi is ez. 

Hoppá! Nagyon kevesen állnak bele egy ilyen kezdeményezésbe. Mit tanácsolsz azoknak, akik hasonló ügyet indítanának a saját önkormányzatuknál? 

Legyenek felkészültek és lelkesek. Szedjék össze magukban, mik az előnyök a szülők és a babák számára, és miért jó ez az önkormányzat számára is. Legyenek kéznél anyagok, amiket a javaslattételkor megmutathatnak (nem kell nagy dolgokra gondolni, a neten fellelhető olyan oldalak, amik a kezdőket segítik, teljesen megfelelőek; sőt a már bevezetett támogatások önkormányzati rendeletei is elérhetők, egy ilyen szöveg nagyon sokat tud segíteni, a képviselők láthatják, hogyan néz ki a rendelet másutt).  

Fontos tényező, hogy hol milyen az önkormányzat anyagi helyzete. Nyilván kis településen, ahol fát kell adni, mert nincs mivel fűteni, és az önkormányzat is éppen csak működik az állami apanázsból, ott nem reális. De ezt helyben tudják, hogy lehet-e rá keret. Itt nálunk ez két hosszabb távú folyamatba is illik: a családokat már sok-sok éve számos módon támogatják, és a környezetvédelem is egyre hangsúlyosabb a kerületi vezetés számára. 

Az is fontos, hogy ezek a malmok lassan őrölnek. Jó, ha magában tisztázza az, aki belevág egy ilyen lobbizásba, mert árthat a dolognak, ha egy év múlva hívják az önkormányzattól, hogy most kéne segítség, beszélgetés, és azt mondja, hogy őt már nem érdekli. 

Én a képviselőnkkel akkor beszélgettem, amikor utoljára várandós voltam, 2019 őszén. Aztán a következő tavasszal hívtak az önkormányzattól, hogy az alpolgármester szeretne velem erről beszélni. A rendeletet pedig csak ősszel fogadták el, és 2021 januárjától lehet igényelni. Szóval olyan ne kezdjen bele, akinek most azonnal kellene a pelenkapénz, és egy év múlva már nem érdekli a téma.  

Fontos, hogy álljanak az önkormányzat mellett, ha elindul a támogatás. Például legyenek nyitottak arra, hogy a helyi keretek között megmutassák, hogyan is működik a mosható pelenka. 

Elárulod még, hogy mire használtad fel a támogatást, és hogyan indult a mosimamis pályafutásod? 

Öt gyermekünk van, a legkisebb kétéves. Vele vettem igénybe a támogatást, pótoltam azokat a pelusokat, amik az évek során tönkrementek, és egyébként is meg kellett volna vennem: Noi gyapjúpelenkákat, Csimota pelenkabelsőket vettem főleg, ez az éjszakai készletünk.  

A második gyerekünkkel kezdtem moshatózni, egyrészt mert nagyon csúnya volt a bőre, másrészt már amúgy is foglalkoztatott a környezetbarát alternatíva. Ennek idén nyáron már 11 éve. Van pelusunk, amit neki vettem annak idején használtan, és most a negyedik babán is működik! Arra már nem is emlékszem, honnan hallottam először a mosható pelenkázásról, de azt tudom, hogy a Mamami fórumon kaptam az elején a legtöbb segítséget.