Ugrás a tartalomhoz

Nedves törlőkendő: legjobb barát vagy ellenség?

2022. febr. 26.
Nedves törlőkendő használat

A Mennyibe kerül a pelenkázás? című kutatásunk során megkérdeztük a szülőket a nedves törlőkendő használatról is. Amikor összegeztük a 2300 válaszadó tapasztalatait, érdekes összefüggésre mutattak rá az adatok. Minél több popsitörlőt használtak a szülők, annál több popsikrém is fogyott. Dr. Aschenbrenner Zsuzsa pszichoszomatikus gyerekorvos, baba-mama konzulens segítségét kértük az adatok értelmezéséhez.  

Felmértük a magyar popsitörlő használati szokásokat

A beérkezett érkezett válaszok alapján az eldobható pelenkát használók 97,1 százaléka használ eldobható popsitörlőt, míg a mosipelust használók 64 százaléka a mosható törlőkendőt választja, vagy újrahasznosítja a kimosott nedves törlőkendőket. A vegyesen pelenkázók 5,5 százaléka dönt a mosható alternatíva mellett a popsitörlők esetén. Az összes válaszadó 4,5 százaléka használ mosható törlőkendőt a pelenkázáshoz. Havonta 2360-860 Ft közötti összeget költöttek a szülők törlőkendőre. 

Nedves törlőkendő költés havonta
Használati arány eldobható pelenkát használók között mosi pelenkát használók között vegyes használat esetén Végösszeg 
eldobható nedves törlőkendőt 97,1% 36% 59,6% 87,7% 
mosható törlőkendőt, törölközőt, textil pelenkát 0,5% 39,1% 5,5% 4,6% 
vegyesen 2,4% 24,9% 34,9% 7,7% 
A Koronageneracio.hu 2021-es adatfevételének 2300 válasza alapján.

Sokan írtak arról, mennyire univerzális fogyóeszköz gyerek mellett a popsitörlő: gyors és kényelmes megoldás takarításhoz, leszedi a zsírkrétát, pillanatok alatt eltakarítható a bolognai az etetőszékről, a zabkása a pofiról. Elgondolkodtató, hogy a nedves törlőkendők ezen tulajdonsága milyen hatással van a bababőrre?

A mosipelus mellett voksolók gyakran hanyagolják az egyszerhasználatos kendőket, helyette inkább a csap alá tartott popó módszerét alkalmazzák. Jellemző náluk a popsitörlők újrahasznosítása is: mosást követően székletfogó lapként többször újrahasználják a kendőket. 

Többen írták a válaszadók közül, hogy ha nem volt széklet a pelenkában, akkor nem használnak rutinszerűen törlőkendőt. Ha az evolúciónak fogalma sem volt erről a találmányról, akkor érthető, hogy egy egészséges kisbaba pisije nem okoz semmiféle kárt a bőrén, ha nincs minden pelenkázáskor letörölgetve. Nagyon pazarló hozzáállás lenne a természettől, ha fertőzést vagy bőrproblémákat okoznánk ezzel.  

Megfigyeltük ugyanakkor, hogy minél több nedves törlőkendőt használt a szülő, annál több pénz ment el pelenkadermatitisz elleni krémekre. Az összefüggés mögött két okot sejtettünk – nyugodtan szóljatok, ha más logika szerint gondolkodtok: 

  1. Az egészséghez és a higiéniához való viszony. A babatermékek mögötti marketing miatt a szülők érezhetik azt, hogy annál tisztább és egészségesebb lesz a babájuk, minél több popsitörlőt, fertőtlenítőt vagy testápoló terméket használnak. 
  1. A nedves popsitörlők használata mellett gyakoribb jelenség a pelenkakiütés, amit több krém használatával kénytelenek ellensúlyozni a szülők. 

Nedves törlőkendők orvosi szemmel

Dr. Aschenbrenner Zsuzsa pszichoszomatikus gyerekorvost, baba-mama konzulenst kérdeztük, vajon orvosi szempontból is megállja-e a helyét az okoskodásunk, aki ötgyermekes családanyaként privát tapasztalatait is megosztotta velünk.  

Orvosi szempontból a parfümöket és egyéb mesterséges összetevőket tartalmazó popsitörlők egészségügyi problémákat okozhatnak az érzékenyebb babáknál. Hogyan? A csecsemők bőre még nagyon sérülékeny. A popsitörlő kémiai összetevői a bőr felső, védelmi célt szolgáló rétegéről eltávolíthatja a természetes zsírréteget, beleavatkozhat az egészséges bőrfelületen élő barátságos mikroorganizmusok életébe. Ezzel pedig olyan környezetet hozhatunk létre, amely az arra érzékeny csecsemőknél bőrirritációt, kontakt allergiát provokálhat, ami belobbanthatja az ekcémát. Ezek a vegyületek akár az ételallergia kialakulásához is hozzájárulhatnak – magyarázta a szakértő. (Az ételallergiák és a nedves törlőkendők közötti összefüggésekről itt írt bővebben dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.) 

Pelenkakiütés esetén a száraz bőrű babáknál a bőrgyógyászok is azt tanácsolják, hogy hagyjuk el a kemikáliákat tartalmazó törlőkendőket, és használjunk inkább vizet a tisztításra. Széklet után is elegendő a vizes kendő használata, ügyelve arra, hogy ezeket a kendőket természetesen azonnal szennyesbe kell dobni.  

Pisi után nem kötelező a törlőkendő 

Ha csak vizelet van a pelusban a korszerű pelenkák nedvszívó képessége miatt a bőr gyakorlatilag száraz marad, így ilyenkor akár tisztítás nélkül, szimpla pelenkacserével sem okozhatunk gondot a bababőrnek. Legkisebb gyermekemmel eldobható pelenka használata mellett magam sem használtam már nedves törlőkendőt és krémet – erősítette meg Dr. Aschenbrenner Zsuzsa a megérzésünket.  

Gondot okozhat kislányoknál a krémes törlőkendő

A krémes törlőkendők használata esetén arra is érdemes odafigyelni, hogy a krémes bevonat állaga miatt megülhet a hajlatokban. Kislányoknál például gyakran előforduló jelenség a kisajkak összetapadása, ezért javasolt ilyen esetekben semleges kenőcs használata, vagy a tiszta, langyos vizes textiliával történő lemosás. (Bővebb információ a témáról a doktornő egy korábbi posztjában olvasható.

Arctörlésre nem való a nedves törlőkendő

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a popsitörlőket sok esetben nem csak a pelenkázáskor használják a szülők. Utazáskor használják a gyermekek kezének tisztítására, néhány szülő pedig étkezés után is nedves törlőkendővel tisztítja csemetéje száját.  

Gondoljunk csak bele, ilyenkor egy illóanyagokkal illatosított törlőkendő hatással van ízélményre, akár az ételekkel még csak most ismerkedő gyerekek étkezési szokásaira is befolyása lehet a törlőkendő, nem beszélve a bőrirritációról. A túlzott sterilizálással pedig nyilvánvalóan a hasznos baktériumokat is elpusztíthatjuk, aminek következtében az immunrendszer támadhatóbbá válik – hívta fel a figyelmet Dr. Aschenbrenner Zsuzsa.  

Törlőkendő tények és tévhitek 

Az ország egyik vezető kórházának csecsemős nővérei 2020 tavaszán még úgy tanították nekem, első babás anyukának a pelenkázást, hogy minden pelenkázáskor kötelező a popsitörlőzés, és minden pelenkázáskor kötelező a krémezés. 

Eközben a gyakorlat azt mutatja, hogy a nedves törlőkendő elhagyásával egészségesebb lesz a bababőr, és a szobatisztulásig akár 75 ezer forint is megtakarítható, ami a kendőket és a krémeket illeti. Nem beszélve arról, hogy környezeti és társadalmi szempontból milyen károkat okoznak a nedves törlőkendők. Korábban itt írtam erről.  

6 lehetőség nedves törlőkendő helyett 

Milyen lehetőségeid vannak, ha lecserélnéd az egyszerhasználatos törlőkendőt? Néhány tipp a válaszadóktól. 

  1. Egyszerűen csak a csap alá tartom a popsit, és folyó vízzel lemosom. 
  1. Spriccniben tartok friss vizet a pelenkázón, amibe pár csepp természetes olajat (bio mandulaolaj, jojobaolaj, olívaolaj vagy gyógyszertári napraforgóolaj i tökéletes) cseppentek. Ezt fújom egy kis textil kendőre. 
  1. Télen a radiátoron, nyáron az ablakpárkányon tartom a napi adag előre benedvesített textiltörlőket, amik így bevetéskor kellemesen melegek. 
  1. Törlőkendő helyett régi törölközőből, tetrapelenkából vágtam kis négyzeteket, amiket anyósom örömmel beszegett. 
  1. Dizájnos textilből készült törlőkendőket vásároltam hazai készítőktől. Imádom a cuki mintákat! 
  1. A legendás IKEÁ-s kistörcsi erre a célra is tökéletes. 

Címlapfotó: Helena Lopes fotója a Pexels oldaláról