Ugrás a tartalomhoz
Photo by <a href="https://unsplash.com/@jessicarockowitz?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Jessica Rockowitz</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/newborn?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

Mennyibe kerül a pelenkázás?

Néhány Facebook-csoport szuper adminja segítségével két hét alatt elképesztő mennyiségű válasz érkezett. Ezt a rengeteg adatot mutatjuk be először a koronageneracio.hu oldalon.

A felmérésről

Hét hónapnyi mosható pelusozás és mosható törlőkendőzés után kiszámoltam, hogy mennyibe került nekünk addig a pelenkázás – vízzel, árammal, mosószerrel, kellékekkel együtt. Hát… nyeltem egyet. Csakhogy nem volt összehasonlítási alapom. Mennyit költöttem volna, ha papírpelenkát és eldobható popsitörlőt használok? Készítettem egy kérdőívet a pelenkázás költségeiről, és reménykedtem benne, hogy néhány anyatársam kitölti majd. Nem gondoltam volna, hogy a végén több mint 2300-an vesznek részt a felmérésben. Nemcsak adatokat, hanem megannyi jó tippet is küldtek a válaszadók. A felmérés módszertanáról bővebben itt olvashatsz.

Akik válaszoltak: anyák, akik a legjobbat akarják adni a babájuknak

A résztvevők az alvásidőben aktívan internetező, költéseiket az átlagosnál tudatosabban kezelő anyukák köréből kerültek ki. A felmérés nem nevezhető reprezentatívnak.

79,3%

Eldobható pelenkát használ

8,7%

Két pelenkást nevel

53,8%

1 évesnél fiatalabb baba

Hány pelenka fogy egy nap?

Általánosságban elmondható, hogy naponta hat pelenkacserével lehet számolni. (A válaszadók átlaga egészen pontosan 5,97 volt.) Az első 3 hónapban több mint 7 alkalommal cserélnek pelenkát a szülők, a hozzátáplálás megkezdésével – leginkább 6 hónapos kortól – ritkábbak lesznek a cserék.

A mosható pelenkát használó szülők egy hangyányit gyakrabban (6,03) cserélnek, mint az eldobóst használók, leggyakrabban pedig a vegyesen pelenkázók cserélnek (6,21).

Az EC-s babák elsöprő többsége mosipelust hord. Az EC-s válaszadók 6,9 pelust használnak el naponta. Pelenkátlankodó babák, akik még az átlagosnál is több pelenkát használnak el? Erről hamarosan külön cikket írunk majd!

Meddig tart a pelenkás kor?

A felmérésben résztvevők – tehát több mint 2300 szülő – válaszai alapján úgy tűnik, hogy az eldobható pelenkát használó gyerekek döntő többsége 31 hónapos koráig éri el a nappali szobatisztaságot, a mosható pelenkát viselők pedig mindegy 5 hónappal korábban. Tehát átlagosan 2-2,5 évnyi rendszeres pelenkázás vár a magyar szülőkre gyerekenként.

Teljesen életszerű azonban, hogy nagy eltérések vannak a szobatisztulás eléréséig. Nem ritka, hogy akár még óvodás is kér pelenkát kakiláshoz, és előfordultak olyan profi EC-s babák is, akik alig használtak pelenkát életük során.

~31 hó

eldobós pelussal

~26 hó

mosival

Hány pelenkát használ el egy gyerek a szobatisztulásig?

Itt születtek a legjelentősebb eltérések az egyes gyerekek és családi szokások között. Amikor a válaszadóim adatai alapján átlagot kalkuláltam, az eredmény a korábbi kutatásokhoz képest meglepően magas volt.

5.596 db

eldobósok

4.766 db

mosisok

Ehhez képest egy európai uniós tanulmány szerint egy gyerek a szobatisztaság eléréséig átlagosan 3800-4800 darab pelenkát használ el. Más források pedig 4500-5000 közé teszik az elhasznált pelenkák számát gyerekenként.

Mennyibe kerül havonta az eldobható pelenkázás?

Az eldobható pelenkát használók átlagosan havonta

  • 9.772 Ft-ot költenek pelenkára,
  • 2.360 Ft-ot nedves törlőkendőre,
  • 1.355 Ft-ot popsikrémre,
  • 777 Ft-ot kukászsákra.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos háztartásban a gyerek után járó családi pótlék összege máris elment a pelenkázásra.

14.264 Ft

megy el a pelenkázásra átlagosan havonta.

Alattomos pénznyelő a nedves törlőkendő?

A popsitörlő-költés a baba növekedésével folyamatosan csökken. Logikus ez is: az emésztési folyamatok érnek, a szülők pedig egyre ügyesebbek lesznek a tisztogatásban.

Az eldobható pelenkát használók 97,1%-a használ eldobható popsitörlőt, míg a mosipelust használók 64%-a mossa a törlőkendőt is. A vegyesen pelenkázók 5,5%-a választja a mosható alternatívát a popsitörlőből. Összesen a válaszadók 4,5%-a használ csak mosható törlőkendőt a pelenkázáshoz.

Eldobható pelenkásokMosható pelenkásokVegyes
2.360 Ft/hó856 Ft/hó1.473 Ft/hó
Mennyit költenek nedves törlőkendőre a családok?

A válaszadók összesen havi 5 millió 250 ezer forintot költenek popsitörlőre.

A válaszadók szerint a vízzel mosott popó a legolcsóbb alternatíva. A nedves törlőkendők társadalmi költségeivel kapcsolatban érdemes elolvasni ezt a cikket arról, hogy milyen károkat okoznak a csatornában.

Krémes költések: nagyok a különbségek

A gyógyszertári, receptre írt krémeket vagy a növényi olajokat használó családoknál a havi költség néhányszáz forint körül alakul. A különlegesebb kencéket választóknál ez a tétel akár 8-10 ezer forint is havonta.

Gyakran említették a kitöltők, hogy olyan olcsóbb, természetesebb alternatív megoldásokat is használnak krém helyett, mint például a gyógyszertári lanolin, a napraforgóolaj, az olívaolaj, a kókuszzsír vagy a sheavaj.

Eldobható pelenkásokMosható pelenkásokVegyes
1.355 Ft/hó284 Ft/hó498 Ft/hó
Mennyit költenek popsikrémre a családok?

A mosható pelenkázás ára: készletbeszerzés + havi „rezsiköltség”

A válaszokból kiderült, hogy a saját 117 ezer forint értékű pelenkakészletem még az olcsóbbak közé tartozik, átlagosan ennél kicsit több pénzt raknak a pelenkákba a szülők:

131.970 Ft

az átlagos mosipelenka készlet értéke.

Nagy a szórás: van aki, 30 ezer forintból kihozta a saját pelenkakészletét, és olyanok is akadnak, akik 300 ezer forint felett költöttek pelenkabeszerzésre. A pelenkáskor végén ennek az összegnek egy része visszajön, ha eladják a készletet.

A rendszeres havi kiadások így alakulnak:

  • 856 Ft – popsitörlő;
  • 284 Ft – popsikrém;
  • 1.600 Ft – tisztító- és mosószerek;*
  • 1.840 Ft – a rezsi, azaz villamosenergia, víz- és csatornadíj összesen.

*Ez az utolsó két tétel olyan adat, amely nem a felmérésben résztvevőktől származik, hanem a saját mérés, amit bőőőőven felülkalkuláltam. Valójában ennél csak kevesebb lehet a mosás többletköltsége azoknál, akik nem használnak szárítógépet.

Tehát a mosható pelenkázás rendszeres költsége maximum

4.579 Ft/hó

a készlet árán felül.

A mosható pelenkázáshoz be kell fektetni.

Mosható pelenkázással spórolni csak akkor lehet, ha van miből. Ha van elég idő információt gyűjteni és tanulni, ha van elég pénz befektetni az elején egy készletbe, ha van támogató a családban, ha van elég erő és motiváció az anyában a napi plusz feladatokhoz.

A láthatatlan munka díja

Ott ahol, külön ünnep, ha anyuka meglátja a szennyeskosár alját, ahol két mosógép is üzemel, ahol nem segítenek a teregetésben, hajtogatásban, de még a szennyes összegyűjtésében sem a családtagok, érthető, ha a pelenkázásban döntéshozó anya nem vállalja a mosható pelenkázást. 

Számításaink szerint Budapesten havonta 4 óra, vidéken havonta 6 óra fizetett munkaerő díjának kifizetése mellett még épphogy anyagilag is megéri a mosizás. A realitás azonban az, hogy a napi pár perces feladatot önmagában nem lehet kiszervezni. A család legtöbbször az anya láthatatlan munkáját veszi igénybe, hogy spóroljon.

napi 30 perc

többletmunka vagy énidő

Munka vagy feltöltődés? Kapcsolódás? Értékrend?

Zavarbaejtő, hogy a mosható pelenkás Facebook-csoportokban sokkal kevesebb a panasz a mosással járó plusz feladatok miatt, mint amennyi a lelkes rajongás a mosizás iránt.
Többen írják, hogy a pelenkák mosása, rendszerezése, előkészítése feltöltődés az anyukáknak. Szeretnek a különleges textilekben gyönyörködni, kísérletezni a különböző nedvszívóképességű anyagokkal.

Mások arról számoltak be, hogy a mosható pelenkázás révén közelebbről ismerik babájuk testi reakcióit, jobban figyelik jelzéseiket, mint az eldobható pelenkás idősebb gyereküknél. 

Hogy mire szakítasz időt, azt elsősorban az értékrended és a környezeted értékrendje határozza meg. Van, akinek fontos, hogy minden nap házi készítésű főtt étel kerüljön az asztalra, mások a kisbabával töltött időből nem engednek, egyeseknek a rendszeres testmozgás, máshol pedig a környezetvédelem a fontos prioritás. A különböző értékek végtelen számú variációja, fontossági sorrendje révén mindannyian különbözőképpen igyekszünk a lehetőségeinkhez képest a legjobb szülők lenni.  

Nem biztos, hogy időigényesebb a mosizás

A legprofibb mosisok időt is nyernek a pelenkázással úgy, hogy egyszerűen elhagyják a popsitörlő használatát, ha csak pisi volt a pelenkában, és nem is krémeznek. A legtöbb időt pedig azzal nyerik, hogy hamarabb kezdik a szobatisztaság felé terelni a gyerekeket.

A mérleg: pénzügyileg megéri a mosható pelenkázás

A pelenkázás költsége válaszadóink szerint a szobatisztulásig az következőképpen alakult:

428.000 Ft

eldobható pelenkával.

237.000 Ft

mosható pelenkával.

Egy romantikus wellnesshétvége ára, 191.000 Ft takarítható meg a mosizással.

Ha a kistesó(k) megörökli(k) a készletet, akkor további 100 ezer forint is megtakarítható minden egyes újabb használóval.

Tényleg olyan nagy környezeti probléma a pelenkázás?

Egy uniós tanulmány azzal számol, hogy az európai kisgyermekek 90%-a használ eldobható pelenkát az élete első éveiben, ez körülbelül 14,5 millió kisgyermeket és csecsemőt jelent egyszerre, akik fejenként 1-1,5 tonna hulladékot termelnek a pelenkáikkal. Magyarországon a lakossági kommunális hulladék 5-7%-a is lehet a használt pelenka. Ez rengeteg!

A teljes ellátási láncot kellene vizsgálni

Ahhoz, hogy biztonsággal kijelenthessük, valóban környezetbarát a mosható pelenkázás, rengeteg adatra volna szükség. A pelenkák teljes életciklusát elemeznünk kéne a környezeti hatás szempontjából. Hogyan készülnek az alapanyagok? Mennyire szennyező a gyár, ahol a pelenkák készülnek? Mekkora terhelést jelent a környezetre a szállítás és a raktározás? Használat közben mi történik a pelenkával? Hová kerül a hulladék? Mi történik végül a hulladékkal?

A rengeteg, szerteágazó adat ráadásul más és más a különböző felhasználóknál.

Például egy alacsonyabb hőfokon, kiváló energiahatékonyságú mosógéppel mosott pelenka kevésbé kevésbbé terheli a környezetet, mintha ugyanazt az anyagot egy régi, rossz hatékonyságú gépen, rendszeresen magas hőfokon mossák. 

Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy használt törölközőkből varrt betétekkel pelenkázik valaki vagy újonnan vásárol Kínában gyártott bambuszbelsőt, esetleg selyembetétet választ. 

Több kutatás is igyekezett felgöngyölíteni egy közelítő értéket az elmúlt két évtizedben, de a gyártási- és hulladékkezelési technológiák folyamatosan fejlődnek, egyik kutatásra sem mernék ma nagyobb összegekben fogadni.

Míg a nagy pelenkagyárak abban érdekeltek, hogy minél kevesebb információ derüljön ki arról, milyen környzeti terheléssel jár a gyártás, a logisztika és a kereskedelem, addig a mosható pelenkagyártók pedig minden erővel igyekeznek a végtermék mennyiségére tenni a hangsúlyt. Mindenki a saját szemüvegét akarja erőltetni a fogyasztóra.

Ajánlom inkább, hogy gondolkodj józan paraszti ésszel, és hallgass az ösztöneidre!

Gyártás és logisztika

A gyártás és a szállítás során szinte biztos, hogy egy okosan megválasztott készlettel a mosható pelenka nyer a környezeti szempontok szerinti versenyben.

Elég végiggondolni, hogy vajon 187 kg eldobható pelenka vagy 11 kg mosható pelenka előállítása szennyezőbb? Melyik a szennyezőbb 187 kg pelenka szállítása közúton a 873 km-re lévő varsói pelenkagyárból vagy 8 kg mosipelenka a 420 km-re lévő cseh Šternberkből szállítva és mellé még további 3 kg pedig Kínából behajózva?

Persze óriási melléfogások is lehetnek, amíg nem tudjuk, hogy a szuperabszorbens polimer előállítása igényel-e több vizet, vagy a merinói gyapjú fonal készítése. A gyapjú ugyanis a textilipari termékek közül a lehető legkeményebben veszi igénybe a természeti erőforrásokat: sok föld és víz szükséges a juhtartáshoz, a vérbeli környezetvédők el is utasítják a gyapjúviselést. Fogalmunk sincs, mennyivel szennyezőbb egy kínai PUL-anyagból készült pelenkákat előállító kínai gyár, mint a szigorúan szabályozott eldobható pelenkagyártó üzem az EU-ban.

Használat közben

Havonta 1-2-szer futárral vagy a nagybevásárlással együtt autóval hazaérkező eldobható pelenka szállítása a környezetszennyezőbb vagy a két éven át kétnaponta elindított mosógép? A pelenka életciklusának ebben a szakaszában biztosan a mosipelus veszít azzal, hogy 295 kWh villamosenergia és kb. 15 liter mosószer megy el a mosáshoz a szobatisztulásig.

Mi lesz a végtermékkel?

Alighanem ebben az életszakaszban ismét a mosható pelenkák nyernek. Nem mindegy ugyanis, hogy 17 m3 szennyvizet kell megtisztítani vagy 1-1,5 tonna szilárd hulladékot kell ártalmatlanítani a szobatisztulásig.

Tovább is van, mondjam még?

Összegzés: az információ és az értéksorrend számít elsősorban

Ha valaki lát példát a környezetében a mosható pelenkázásra, tud elég információt szerezni róla, akkor máris jó úton jár, hogy informált döntést hozzon, ne pedig automatikusan kövesse a reklámokban látott, a magyar társadalomban leginkább elterjedt mintákat. Anyagilag, egészségügyileg és környezeti szempontok miatt egyértelműen megéri a mosható pelenkázás és a nedves törlőkendő elhagyása, ha ésszel csinálod. Az időtényező és a szülő kényelmi szempontjai viszont az eldobható pelenkázás felé billentik a mérleget. Nem csoda: ez a találmány éppen azért született, hogy a nőknek több idejük legyen dolgozni.

Olvass tovább, áss mélyebbre!

Mosható pelenka a bölcsődében – engedik, tiltják?

Gyűjtsük együtt össze az információkat arról, hogy hol vannak a támogató és az elutasító bölcsődék a…

Tippek „válogatós”, szelektíven evő gyerek szüleinek

Egy zárt Facebook-csoportban üzent a válogatósként megbélyegzett, szelektíven evő gyerek édesanyjána…

Nyári alváshiány következményei a gyerekeknél

A memóriáért, az intelligenciáért felelős agyi régiókban keletkező változásoknak hosszú távú negatív…

Népmesék segítenek a gyerekek pénzügyi tudatosságának fejlesztésében

Az OTP Fáy András Alapítvány és a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem ingyenes, digitális és intera…

Jelölési és minőségi hibákat talált a túrórudaknál a Nébih

A vizsgált 22 kakaós bevonatú, natúr túrórúd közül hat esetében indított hatósági eljárást a Nemzeti…

Fontos, hogy minél előbb kapjanak segítséget az eltérő fejlődésű gyerekek

A családok biztonságérzetét erősíti, ha eltérő fejlődésű gyermekeik minél előbb segítséget kaphatnak…

Herczegh Anita: ne feledkezzünk el a koronavírus árváiról

Sem a háború árnyékában, sem egy évtized múlva ne feledkezzünk el a koronavírus-járvány árváiról, hi…

Ukrajnai háború – UNICEF: gyerekek millióit fenyegeti az éhezés

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szakértői szerint az ukrajnai háború miatt tovább emelkedhetnek a…

Aluona Shostko

Ha a világ vezetői tudnák, milyen nehéz a szülés, soha nem lenne háború 

Szüléstörténet Kijevből, az orosz-ukrán háború második napján.

Több mint 160 egyedülálló szülő talált már munkát az Egyszülős Központ segítségével

Már több mint 160 egyedülálló szülőnek segített munkát találni az Egyszülős Központ – közölte a szer…

Nedves törlőkendő használat

Nedves törlőkendő: legjobb barát vagy ellenség?

A Mennyibe kerül a pelenkázás? című kutatásunk során megkérdeztük a szülőket a nedves törlőkendő has…

Így lobbizz az önkormányzatnál mosipelus-ügyben 

Jelentkezett nálunk az első édesanya, aki mosható pelenka vásárlásra kapott támogatást az V. kerület…

A pandémia alatti stressz agyi gyulladással járhat

Az eredmények segíthetnek a járvány indirekt hatásait csökkentő stratégiák, mint például a testmozgá…

Az EU stratégiát készít a gyermekmunka és a kényszermunka felszámolására

A stratégia részeként az Európai Bizottság új jogszabályt is előkészít a kényszermunkával előállítot…

Az UNICEF és a WHO jelentése szerint az anyák több mint felét befolyásolja a tápszerlobbi

Ártalmas mítosz, hogy a születés utáni első napokban szükséges tápszert adni, hogy az anyatej eleve …

Nyelvi tudatosságot fejlesztő pályázatot hirdetnek diákoknak

A pályamunka elkészítésével a diákok megmutathatják, milyen nyelvi jelenségeket tapasztalnak maguk k…